Direct contact? Bel: 06 - 54 36 47 22

HomeBlogBurn-out?

Burn-out?

Burn-out?

"Heb ik nu een burn-out  of er soms één gehad? Als ik niet oppas dan krijg ik nog een burn-out”, dat hoor ik vaak in gesprekken met cliënten. Wanneer heb je nu eigenlijk een burn-out? Soms is het overduidelijk, soms geeft men het die naam mee, soms lijken bepaalde klachten op een burn-out .

Hoe dan ook, het is een toestand of periode waar de balans tussen inspanning en ontspanning zoek is. Vaak zijn mensen totaal vergeten wat ze leuk vinden. Als ik vraag waar je nog van kan genieten dan zie ik soms de schrik in de ogen of blijft het lang stil. Het kan een schok teweeg brengen als je niets kan bedenken bij dit woord, en als blijkt en dat je nergens meer van kunt genieten. Enorm vervelend en pijnlijk als je hierin terecht bent gekomen.
De weg naar onbalans is uiterst onplezierig maar wordt vaak pas laat herkend. De weg naar herstel is knap lastig en vergt veel van iemand. Maar er valt ook veel goeds te melden. Het is ook een teken om meer uit het leven te halen. Het is een nieuwe periode om te leren leven op jouw manier, uit te zoeken wat je echt plezier geeft. Maar vooral een manier van leven vinden met voldoening. Ik heb hier in mijn werk prachtige voorbeelden van gezien. Niet allemaal radicale ommezwaaien, maar meer de waardering terug vinden voor kleine dingen, die o zo belangrijk zijn.

Een vader van twee pubers vertelde mij dat zijn zoons hem vertelden, dat ze zich zorgen om hem maakten. Ze vonden hem uitgeblust. Ze dachten aan een burn-out. Hij wist helemaal niet dat ze al zo wijs waren.
Positief bij het herstel van een burn-out is de ontdekking wat de natuur je kan bieden. Naar buiten gaan en rustig kunnen worden van het geluid van de vogels. Je ademhaling voelen wanneer je hardgelopen hebt. Van de week zei iemand tegen me dat zonder haar ziek zijn, ze nooit geworden was wie ze nu is. “Dan had ik studie na studie gedaan en veel lof gekregen, maar was ik nooit de persoon geworden die ik nu ben”, vertelde ze mij.

Als je zo diep in de put zit, dan moet je weer leren luisteren naar je hart, naar je gevoel en intuïtie. Luisteren naar je lichaam, het herkennen van sensaties. Plezierig en soms minder prettig. Het voelen van het leven met zijn mooie en pijnlijke momenten. Jawel, die horen er ook bij. Het weten dat je ook die momenten aankan, dat je pijn kan verdragen. Pijn van vroeger, pijn van nu en pijn die nog gaat komen. Vertrouwen hebben in jezelf. Een mooiere rijkdom is er niet. Deze zelfde cliënte zei tegen mij: “ wat is het leven toch simpel. Ik maak het zelf zo complex! “

Hilde Huisman

Informatie over Burn-out begeleding door Hilde Huisman & Co vind je hier >>