Direct contact? Bel: 06 - 54 36 47 22

HomeBlogGewoon Doen!

Gewoon Doen!

Gewoon Doen!

Ken je dat? Je wilt het anders doen, je wilt iets veranderen, iets doen wat je altijd diep van binnen hebt willen doen. Maar toch doe je het niet. Het kan klein zijn, zoals eindelijk toch gaan hardlopen, ver weg op vakantie, of groot: een nieuwe loopbaan, minder stress.  En dan is er altijd wel iets, dat je ervan weerhoudt. Niet door toedoen van anderen, maar door je eigen kwelgeest. Gedachten die in je opkomen het maar te laten voor wat het is. Er uiteindelijk ‘geen zin in hebben’. Allemaal weerstand die je flink kan dwarszitten. Het is mij persoonlijk niet vreemd. Ik loop met regelmaat tegen mijn eigen kwelgeest aan. Mijn eigen overtuigingen die me soms aardig dwars kunnen zitten. Van die stemmetjes die vinden dat iets vooral nìet kan.

Zo had ik een aantal maanden geleden bedacht dat ik graag op reis wilde. Een vriendin reageerde direct enthousiast en wilde wel mee. Vriendlief wilde deze gelegenheid aan zich voorbij laten gaan. We zaten enthousiast aan de keukentafel toen het plan ontstond. Maar direct sloeg bij mij ook de twijfel toe. Waar kwam dit nu weer vandaan? Afijn , vriendin bleef enthousiast en de vlucht werd, toch wel in een opwelling, geboekt.  In plaats van voorpret werd de twijfel en weerstand groter. Veroorzaakt door diep ingesleten overtuigingen en hinderlijke calvinistische gedachten als: ‘Ga je nu alweer?’; ‘Je bent dit jaar toch ook al een paar weken weggeweest’;  ‘Je bent eigen baas, kan je dan wel weg?’ Of: 'Heb je wel voldoende verdiend, om zomaar weg te kunnen?'.

Het werd tijd om een aantal van die remmende overtuigingen voor eeuwig en altijd achter mij te laten. Vaak staan ze in de weg als je graag iets wilt doen. Als je dingen in je leven anders wilt aanpakken, of als je noodgedwongen moet veranderen. Hoe doe je dit dan? Dat is best wel werken geblazen. De ‘knop omzetten’ hoor je wel eens. Dat gaat niet vanzelf. Daar moet je wat voor doen. In mijn geval: gewoon op ‘enter’ drukken en je vlucht is geboekt.

Mijn reis heeft mij enorm goed gedaan. Ik ben weer opgeladen. Ik kan weer meer relativeren. En het heeft mij beter inzicht gegeven in mijn gedrag. Daar kan ik verder mee. Ook voor het maken van grote keuzes.
Begin met het veranderen van kleine dingen. Neem eens een andere weg, ga een andere sport doen: maar doe iets! Hoe? Gewoon door het te doen. Er zijn zoveel redenen om iets niet te doen. Vooral die stemmetjes in je hoofd die je belemmeren om eens van het bekende pad af te wijken.  Ook je ego kan je aardig dwarsbomen. Luister er naar, onderzoek het en probeer het achter je te laten.  Het geeft je de gelegenheid te ontdekken, onafgemaakte zaken achter je te laten en inspiratie op te doen. Dat gaat niet vanzelf, daar moet je je echt voor inspannen. Maar dan zul je zien, dat er ineens heel veel moois kan gebeuren. En zeg nou zelf: wie wil dat niet? Gewoon doen dus!

Hilde Huisman

Voor meer informatie over coaching klik hier >>