Direct contact? Bel: 06 - 54 36 47 22

HomeBlogOndernemende vrouwen

Ondernemende vrouwen

Ondernemende vrouwen

Onlangs had ik een telefoongesprek met een collega coach over de vraag of een freelancer of ZZP-er nu ook een ondernemer is. Zij, in de auto terugkomende van een offerte gesprek 2,5 uur van haar woonplek vandaan,  en ik met een oortje in tijdens het koken.  We kwamen er niet helemaal uit en we zetten het gesprek binnenkort voort onder het genot van een glas wijn zonder allerlei stoorzenders.

Wat mij door de jaren heen is opgevallen, is dat vrouwen ondernemen best lastig vinden. Vooral met het profileren van zichzelf en hun bedrijf. Ik heb met grote regelmaat vrouwen mogen ondersteunen bij het opzetten van hun eigen onderneming vanuit een ww- of ziekte situatie. En als mental coach bij het maken van de keuze wel of niet voor jezelf beginnen. Het gaat hierbij bijna altijd om Inspirerende vrouwen, maar het zelfstandig-ondernemen-proces is voor hen vaak wel een worsteling.  Diep gewortelde overtuigingen zitten hen dwars. ‘Ik kan dat niet; dat hoort niet bij mij; wie ben ik nu dat ik denk dat iemand mijn diensten of producten wil kopen?’ zijn veel gehoorde opmerkingen. Op een bijeenkomst voor startende vrouwen viel het me op dat er vaak gesproken wordt over de ‘uit de hand gelopen hobby’, of ‘mijn bedrijfje’ Of: ‘gelukkig heb ik nog mijn partner voor het inkomen’.

Jezelf neerzetten als ondernemer is ook niet eenvoudig. Je zet jezelf in de etalage en dat is soms eng. Een goede prijs vragen voor je diensten en producten is behoorlijk wennen. Maar tegen deze leuke inspirerende vrouwen, zeg ik: Heb respect voor je bedrijf, neem je hobby serieus, durf je prijs te vragen want je klant wil jou wel! Alleen moet de wereld wel weten dat je er bent. En je moet geloof hebben dat je klant baat heeft als hij kennis met jou en je onderneming maakt.
Profileren dus en dat is absoluut géén vies woord.  Draai het om. Hoe fijn is het voor die ander als hij iets koopt bij jou, iets leert van jou, steun van jou mag ontvangen. Jij kan anderen op weg helpen. Iets toevoegen aan het welzijn van anderen door jouw bedrijf. Ondernemen is zeker niet eenvoudig. Je komt veel hobbels op je pad tegen, maar ook enorme pieken en vooral leuke mensen. Door al die leuke mensen, mannen en vrouwen heb ik vaak veel inspiratie gekregen. Blijf zoeken naar je eigen inspiratie, toon lef. Ga eens onderuit en krabbel daarna weer op. Gewoon doen!

En al die mannen met hun tips en advies: bedankt! Ze doen het toch vaak net even anders en dat is nou net wat ook ik soms nodig heb als ondernemende vrouw.

Hilde Huisman